Ensimmäisenä aihetta pohdiskellessani aloin miettiä, mitä media itseasiassa on, ja miten se elämässäni näkyy ja vaikuttaa. Mediaahan on kaikki tietoa välittävä: sanomalehdet, tietokone, televisio, radio... Sanomalehti kolahtaa postiluukusta joka aamu, kymppiuutiset pyörivät taustalla iltapalaa syödessä ja radio pauhaa aina autolla ajellessa. En ole hirveän aktiivinen median käyttäjä, mutta silti se on läsnä joka päivä arjessani. Siksi media onkin melko pelottava asia; se on kaikkialla tahtomattammekin. 

Media on kuulunut elämääni jo pikkulapsesta lähtien. En siis sanoisi kasvaneeni medioituneeseen maailmaan vaan kasvaneeni medioituneessa maailmassa. Muistan hämärästi, kun isä toi kotiimme ensimmäisen tietokoneen. Nyt tuntuu, että silloin media tuotiin pysyvästi taloomme. Tietysti tietokone oli aluksi vain pelikäytössä, eikä media tuolloin muutenkaan vielä minua hirveästi tavoittanut. Koko sana oli silloin vieras, eikä sen tajuaminen ole vieläkään itsestäänselvyys. Vaikka maailma on elämäni aikana medioitunut hurjasti, on se kuitenkin ollut läsnä aina.

Tietokoneen käytön yleistyminen on tuonut median varmasti paljon lähemmäs minua ja muita nuoria. Siinä, missä uutiset ja sanomalehti ovat tylsiä "aikuisten juttuja", tulee internetistä selailtua maailman menoa hyvin laajastikin. Älypuhelinten vallattua maailma media on nyt jokaisen taskussa -kaikkialla ja koko ajan. Oman lusikkansa soppaan työntää sosiaalinen media. Sen myötä leviää myös ns. "väärää tietoa" keskustelupalstoilla ja Facebookin kommenttiosastolla. 

"Opettajan on tiedettävä, mistä opetettava materiaali on peräisin ja kenen arvoista se kertoo. Tähän kriittiseen ajatteluun meidän pitäisi johdattaa myös oppilaitamme jo pienimmästä taaperosta lähtien. Opettaja ei tulevaisuudessa ole enää kirjasto, josta lapset ammentavat informaatiota vaan väline, jonka avulla nämä lapset oppivat tulkitsemaan, arvioimaan ja hyödyntämään olennaista tietoa."  Media tuokin käsiimme myös hirveät määrät oikeaa tietoa. Oppiminen sisältääkin nykyisin tiedon lisäksi myös tiedonhaun ja tiedon arvioinnin taidot.

Median vaikutus elämääni on siis sekä positiivinen että negatiivinen. Oikeastaan sen erotteleminen on mahdotonta, niin tiiviisti se nykyaikaamme kuuluu. Joka tapauksessa medialla on hurjasti vaikutusvaltaa, ja on hyvin tärkeää oppia -ja opettaa- erottamaan oleellinen asia kaiken tietotulvan keskeltä.