Jonna Leinonen puhui blogissaan nuorisosta, joka on jäänyt sosiaalisen median koukkuun. Niin olen minäkin. Kurssin alkaessa tajusin heti, kuinka suuri osa elämääni media on, erityisesti tämä sosiaalinen muoto siitä. Kaikki median käyttöni onkin ollut melko pintapuolista. Se on kulkenut mukana ilman, että siihen olen kummemmin huomiota kiinnittänyt.

Kurssi herätti ajattelemaan ensinnäkin median moninaisuutta. Kun media on joka paikassa, pitää sen vaikutuksia yrittää myös rajata. Tästä pääsemmekin toiseen kurssin aikana korostuneeseen näkemykseen: median kriittisen tarkkailun osaamisen lisäksi minun pitäisi myös osata OPETTAA median kriittistä tarkkailua. Kaiken lisäksi media vielä muuttuu jatkuvasti ja saa uusia muotoja. Opettajana pitäisi pysyä perässä kehityksessä ja kehittää jatkuvasti itseään. Siinä on haastetta.

Digitaalisen median ja tavallaan myös sosiaalisen mediankin lisääntyminen näkyy tällaisissa tehtävämuodoissa. Kokonainen kurssi ryhmätehtävineen voidaan suorittaa netin välityksellä – Facebookin keskustelupalstan kaltaisella alustalla. Tämä tuntui aluksi mahdottomalta ajatukselta, mutta toimi loppujen lopuksi suhteellisen hyvin. Keskustelussa netin välityksellä on hurjasti vähemmän  puheenvuoroja ja välikommentteja. Lähinnä työmme toimi niin, että joku ehdotti jotain, ja muut kertoivat mielipiteensä Varsinaista keskustelua ei mielestäni tällaisilla alustoilla synny. Tekstin kirjoittaminen oli helppoa, mutta kun tuli aika järjestellä ja muokkailla tekstiä yhtenäisemmäksi, meni sormi suuhun. Yhteisen tekstin muokkaaminen ilman reaaliaikaista kommunikaatiota on vaikeaa.

Kurssin aikana kävin läpi monenlaisia ja hyvin erilaisiakin mediatekstejä ja ne herättivät myös paljon ajatuksia. Varsinaisesti uutta faktatietoa en kurssin aikana saanut, mutta uusia näkökulmia senkin edestä. Olen aina mieltänyt median digitalisoitumisen olevan lähinnä haitaksi opiskelulle ja kyseinen ajatusmaailma on pinnalla yleisestikkin, esimerkiksi  Hetan linkittämässä artikkelissa (http://www.hs.fi/mielipide/a1388204932618) tai Liisin ehdottamassa uutisessa (http://yle.fi/uutiset/sosiaalinen_media_on_uusi_keino_koulukiusaamiselle/6553346). Joistain teksteistä oli kuitenkin huomattavissa positiivisiakin vaikutuksia: media ja teknologia ovat tulleet jäädäkseen, ja niitä on vähitellen opittu myös hyödyntämään opetuksessa. Opetuksen ja median sulauttamisessa näyttäisi kuitenkin olevan vielä vaikeuksia. Omassa artikkelissani puhuttiin teknologian kuilusta nykysukupolvien ja koulun teknologiakäytäntöjen välillä (http://yle.fi/uutiset/sosiaalinen_media_on_uusi_keino_koulukiusaamiselle/6553346).

Tämä kuilu on kuitenkin varmasti ajan myötä pienenemässä. Haluaisin tulevaisuudessa opettajan urallani olla valmis kokeilemaan uusia toimintatapoja ja kehittämään jatkuvasti opetustani parempaan ja oppilaslähtöisempään. Tämä tulee luultavasti tarkoittaman juuri digitaalisen median nappaamista osaksi opetussysteemiä. Toivoisinkin olevani avoin tällä saralla ja kokeilevani rohkeasti uutta.

 

KIITOS KURSSISTA! :)

 

- Emilia